07.02.2008

Crumble de pui si dovlecei

Crumble - ul are origini britanice. El poate sa fie dulce sau sarat.
Compozitia sa e intotdeauna aceeasi : un strat de legume sau fructe acoperit de un strat de aluat faramitat (crumbly).
Se pare ca a fost creat in timpul celui de-al doilea razboi mondial.Faina fiind rationalizata, tartele traditionale au fost inlocuite cu crumble-uri pentru care se folosesc totusi mai putine ingrediente.
...Putin mai altfel decat metoda "daca nu aveti paine, dati-le cozonac".

Reteta este preluata din cartea lui Keda Black :Les basiques.

Am modificat-o putin adaugand puiul.
Ingrediente
1 kg de dovlecei (dovleceii dau savoare si lichid preparatului final)
200 g de branza de vaci
2 linguri de ulei de masline
150 g de faina
75 g de unt
80 g de migdale (daca nu aveti migdale, puneti faina)
200 g de pui gata preparat (la tigaie sau in cuptor)
Preparare
Radeti dovleceii. E usor cu ajutorul unui robot ca acesta !

Adaugati sare, piper si o lingura de ulei.

Puneti tava la cuptor timp de 20 de minute la o temperatura de 220°C.
Amestecati cu degetele faina si untul. Frecati ingredientele intre maini, nu incerati sa le uniti ci sa le faramitati. Trebuie sa obtineti cam asa ceva :

Amestecati branza cu puiul.

In acest moment aveti pregatite toate ingredientele necesare pentru construirea crumble-ului.
Primul strat : dovleceii.

Al doilea strat : carnea si branza.

Al treilea strat : aluatul.

Puneti tava la cuptor la 180°C timp de 25 de minute. Serviti cald.
Pofta buna !