27.02.2010

Desteptarea!

Vi s-a intamplat sa visati toata saptamana la un week end calm, linistit, organizat intre pat, masa, carti si televizor?
Si sa vedeti ca totul se naruieste sambata, la ora 7 dimineata???? Ca un castel de nisip in amurg? Ca un fluture la sfarsitul zilei? Ca o briosa care nu creste. Ca..., ok, ati inteles...
Ce poate sa existe in mintea unor prieteni care cred ca ne fac bine, batand la usa la o ora asa de matinala? Pe pretext ca vine furtuna!
Care furtuna? Aici????  Copii, voi va speriati si cand ninsoarea s-a asternut mai putin de 0,00001 milimetru? De felul vostru, va faceti probleme! Asta e, fiecare popopor cu sensibilitatile lui! Eu...relativizez...
Lasand populatia sa vorbeasca in sufragerie, am aruncat o privire scurta de genul "hai" pisicului care incerca sa-si faca simtita prezenta efectuand miscari asimetrice scoase parca din ultimul dans al lui Tarkan (...) si m-am hotarat sa ma intorc in patul cald, primitor, undeva intre telecomanda si ultimul Tom Rob Smith.
Ok, credeti ca povestea s-a incheiat aici?
Mda, ati ghicit (era si greu)! Domne, au francezii astia un spirit organizatoric ce ma uimeste! In cateva ore ghivecele de flori au disparut, usile au fost fixate, masinile au disparut de sub copaci, al meu a fixat si obloanele (ca el e mai francez decat toti), avem apa, paine, totul ce trebuie pentru o saptamana, o luna, un an de acum incolo! Bine ca e pivnita mare!
Va intrebati ce fac acum? Stau si ma uit la poarta de la intrare, fixata bine in cuie, asteptand furtuna! Cum adica a si trecut? Olivier, TU ai simtit ceva?

Paine musli ce iti da forta si senzatie de bine chiar in zile "negre"!

Reteta de aici, autor Petra Holzapfel:

Ingrediente
130 g apa
150 g lapte
100 g mix de cereale (seminte, etc.)
15 g miere
50 g alune (eu nu am pus)
75 g caise uscate
25 g fistic nesarat
25 g merisoare (sau stafide)
50 g apa
15 g drojdie proaspata
375 g faina
10 g sare
1 ou pentru uns(eu nu am pus)
alune macinate (de presarat pe suprafata painii, eu nu am pus)

Preparare
1. Amestecati cerealele cu laptele, mierea si cu cele 130 g de apa. Lasati cerealele sa se umfle timp de 30 de minute.
2. Taiati bucati caisele, merisoarele, fisticul si alunele. Amestecati-le.
3. Dizolvati drojdia in 50g apa, adaugati cerealele. Amestecati. Adaugati faina si amestecati din nou (puteti sa faceti aluatul cu ajutorul unui robot dotat cu carlig pentru aluat). Amestecati incet 2-3 minute, apoi adaugati sarea.  Amestecati din nou pana cand aluatul se desprinde de vas.
4. Scoateti aluatul din robot si intindeti-l sub forma dreptunghiulara. Presarati amestecul de fructe, fistic si alune. Rulai aluatul si apoi incepeti sa il framantati din nou pana cand fructele au intrat bine in aluat.
Dati-i o forma rotunda , puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un servet si lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam o ora).
5. Scoateti aluatul din vas, framantati-l din nou cateva secunde, dati-i forma dorita, ungeti-l cu ou si presarati cereale sau alune macinate. Intindeti o foaie de copt pe grila cuptorului, asezati aluatul pe ea.

6. Lasati-l din nou la crescut timp de 30 de minute. Preincalziti cuptorul la 220°C.
Grila trebuie sa fie pusa la nivelul mediu al cuptorului.
Stropiti peretii cuptorului cu apa pentru ca painea sa aiba o coaja crocanta.
Puneti grila la cuptor pentru 20 de minute. Dupa acest timp, scoateti hartia de copt si mai lasati painea inca 5-10 minute. Acoperiti-o cu o folie de aluminiu daca alunele incep sa se arda.
7. Scoateti painea, lasati-o sa se raceasca pe un gratar.
Pofta buna!


Bonus : un film la care m-am uitat de mai multe ori, de fiecare data ma pufneste rasul! Omul are idei...