06.04.2009

Noile aventuri ale lui Sherlock Holmes (biscuiti fini cu ciocolata Bonne Maman)


Imi e dificil sa va povestesc aceasta intamplare aproape neverosimila, cu personaje noi si arome necunoscute.
Sa spunem ca totul a inceput intr-o zi de marti seara. Primavara isi facuse simtita prezenta, in casa cu geamuri larg deschise intrand mirosul primelor flori de zambile si toporasi.
Ca in fiecare an, Filou (Watson, in poveste) astepta cu nerabdare sosirea de departe a celor doi gugustiuci, prieteni "dragi" ce isi construisera, cu greu, cuibul de vacanta sub acoperisul casei vechi. Va spun sincer ca venirea lor era o bucurie numai pentru cel de-al treilea membru al casei, primii doi amintindu-si rapid ca ganguritul zgomotos al pasarilor le va scurta decisiv somnul.
Soarele parasea incet cerul albastru, frigul incepea sa se simta bine...totusi, geamurile casei ramaneau in continuare deschise, Watson opunandu-se in stilul sau caracteristic... (vezi foto : stanga, jos).

In linistea serii, monitorul calculatorului se aprinse brusc, afisand un mesaj alarmant: "Sherlock, Watson... avem nevoie de voi!"
Vestea ca Sherlock si Watson sunt dibaci in descoperirea retetelor industriale de biscuiti se intinsese peste hotare. Mesaje tainice circulau printr-un nou tip de posta numita, bizar, internet.
Faima lor cucerise multa lume, ultimul succes fiind sarbatorit in familie intr-un mod mai putin demn de noua lor pozitie sociala:

Mesajul provenea din Anglia si ii indemna pe cei doi prieteni la o "vanatoare" de retete de biscuiti fini cu ciocolata numiti in Franta : galettes au chocolat Bonne Maman.
Simplu, va spuneti. Nu-i chiar asa.
Desi, de-a lungul timpului, gustasera aproape toti biscuitii din magazine, reteta ceruta le era necunoscuta. Enigma nu era usor de dezlegat.... Cum sa gasesti ingredientele unei retete cand nu ai gustat-o niciodata ?
Mesajul dadea cateva informatii : biscuiti fini, sarati dar si dulci, cu un strat fin de ciocolata.

Cautarea a fost lunga si obositoare. Prietenii au incercat peste tot : carti si dictionare, retetare si caiete vechi.
Ore intregi de munca pana li se urca sangele la cap :


Discutii, intalniri si gustari dupa care incercau sa se racoreasca cum puteau:


Calatorii peste strazi si trotoare, impreuna, dornici sa gaseasca solutia mult asteptata :


Nicio solutie, nicio speranta. Prietenii deveneau din ce in ce mai deznadajduiti, evitand sa mai vorbeasca despre acest subiect, petrecandu-si timpul departe, unul de altul.


Va spun ca situatia nu era usoara, e greu sa iti asumi un esec iar, pentru cei doi prieteni, aceasta situatie era inedita.


Solutia a venit dupa multe incercari si cateva sute de grame in plus si v-o prezint in premiera urandu-va, ca de obicei, pofta buna !
Si cum nu am gustat niciodata faimosii biscuiti, am asteptat aprobarea lui Andreea inainte de a v-o scrie....

Ingrediente
250 g faina
75 g unt
75 g unt sarat
125 g zahar
1 ou
100 - 200 g ciocolata (eu am pus cu lapte dar cred ca biscuitii Bonne Maman sunt cu ciocolata neagra).

Preparare
Amestecati faina, untul, zaharul si oul cu mana pana formati un aluat. Cu cat amestecati mai mult, cu atat biscutii o sa fie mai tari.

Intindeti aluatul cu facaletul, taiati forme rotunde cu ajutorul unui pahar.

Incalziti cuptorul la 150°C, puneti cercurile de aluat intr-o forma tapetata cu hartie cerata.
Puneti biscuitii la cuptor timp de 20 de minute.
Biscuitii trebuie sa fie inca moi cand ii scoateti din cuptor.
Lasati-i la racit.
Impartiti ciocolata in trei parti. Puneti doua parti intr-o cratita pe foc mic. Amestecati cu o lingura de lemn. Luati cratita de pe foc imediat ce ciocolata s-a topit si o amestecatii cu cea de a treia parte.
Luati un biscuit si intindeti ciocolata cu o pensula sau cu o lingurita pe o singura suprafata.

Inlocuiti ciocolata cu lapte cu una alba, presarati nuca de cocos sau fistic sau nuci peste ciocolata.


... Seara coborase incet peste oras, prietenii se linistisera si adormira, in sfarsit, impacati.