21.12.2009

La rascruce

Ati fost vreodata cu adevarat la rascruce de drumuri?
Deoparte drumul cunoscut, batatorit de tot aceiasi pasi, format pe timp de furtuna, si alinat de soare, cunoscut si, deci, fara surprize?
De cealalta parte drum nou, usor sau poate foarte greu, cine stie? Necunoscut chiar dupa primele clipe. Intuneric sau poate soare orb, gropi adanci sau panta senina, totul concentrat in senzatie de infinit si deci de frica...sau plutire? Un sentiment de necunoastere si teama de a gresi, de a rata, de a schimba....
Cum ati ales? Cu ochii inchisi si inima atenta? Cu bratele deschise, vantul alene printre degete? A fost usor? Ati regretat? Rascruce de drum, rascruce de viata?

Lumea mea ma aduce din ce in ce mai des la Paris. Cu aceasta ocazie va vorbesc despre unul din locurile mele favorite : La grande épicerie, mai bine zis, cele doua magazine separate Le bon marché et Au bon marché.

Incep vizita cu magazinul (de lux) Le bon marché.

Ma plimb linistit pe aleile elegante uitandu-ma cu atentie la marcile mele favorite.

Cobor la subsol, beau un pahar de suc de portocale si admir ultimele carti culinare:

Sunt intotdeauna fascinata de culori, poze si retete! Si, pentru a doua suta oara, spirit slab, incurabil, ma opresc si cumpar macar o carte! Ultima pe anul acesta, promit!
Cu sacul mai greu decat la inceput, imi fac curaj si urc usor la etajele superioare, pline de comori, mai bine las pozele sa vorbeasca:



Dupa ce imi incant privirea si imi fac planuri de viitor, ies frumos pe usa si ma opresc la magazinul de vis à vis...

adevarata caverna a lui Ali Baba, plina de produse si ingrediente aduse din toata lumea:




Cumpar de fiecare data dulceturi de Christine Ferber sau unt afumat Bordier! Invelite in hartie colorata, le duc acasa ca pe niste comori, le degust in bucatarie cu Olivier si ma minunez ca si cum le-as degusta pentru prima data!

Crumble de rosii
Ingrediente
500g de rosii micute
1 ceapa
1 catel de usturoi
putin cimbru
1 lingurita de zahar brun
1 lingura de ulei de masline
50 g unt rece
50 g de faina
50 g cascaval ras
Preparare
Spalati rosiile, taiati-le in sferturi. Curatati cepele si taiati-le bucati mici. Curatati si taiati fin si usturoiul.

Puneti o tigaie pe foc, adaugati uleiul si apoi ceapa. Lasati ceapa pe foc pana devine transparenta, adaugati zaharul si amestecati bine. Lasati ceapa sa se caramelizeze timp de 1-2 minute.
Adaugati rosiile, usturoiul si cimbrul, acoperiti tigaia si lasati rosiile pe foc timp de 5 minute.

Intre timp amestecati cu varful degetelor untul si faina pana faceti bucati mici de aluat. Adaugati cascavalul ras si amestecati rapid.
Turnati intr-un vas care merge la cuptor sau intr-o tava rosiile, adaugati aluatul de crumble.

Preincalziti cuptorul la 210°C, puneti vasul la cuptor timp de 0 de minute.
Pofta buna!