21.03.2010

Lapte batut

Daca ar fi sa fac un inventar al produselor pe care le gasesc aproape de fiecare data in frigider, laptele batut ar ocupa unul din primele locuri.
M-am obisnuit sa il beau din copilarie, tatal meu fiind un consumator inrait al Sanei sau laptelui batut.
Nu stiu daca ideea de a inlocui laptele cu laptele batut in mai multe retete mi-a venit citind vreo carte de bucatarie sau din necesitate. Cert este ca, astazi, il folosesc in checuri, paine si, bineinteles, supe sau inghetate.
Mi se pare ca prajiturile sunt mai pufoase, mai usor de digerat si chiar mai fine. In Franta, e destul de rar folosit. Il gasiti des in bucataria engleza (muffins, scones sau pancakes).
Imi aduc aminte de o reteta de pui marinat in lamaie si lapte batut, incins apoi pe foc, carnea ramane frageda si foarte gustoasa.
Adaugati niste cartofi copti, inmuiati si ei la un capat in lapte batut si ati obtinut o cina excelenta.
Reteta de mai jos e foarte buna. Am conceput-o din dorinta de a vedea cum se comporta laptele batut intr-un aluat de paine. Painile sunt moi si pufoase chiar si dupa cateva zile. Serviti-le la micul dejun, cu ceai de lamaie si o dulceata de portocale amare.

Paine cu lapte batut
(reteta pentru masina de paine)

Ingrediente
1 ou
270 ml lapte batut
500 g faina
50 g unt
50 g zahar
25 g drojdie
1 galbenus si 2 linguri de lapte

Preparare
Varsati in masina de paine oul, laptele batut, untul taiat bucati mici si faina.
Adaugati zaharul int-un colt si drojdia faramitata in mijloc.
Folositi programul aluat (1 ora si jumatate).
Presarati putina faina pe masa de lucru, scoateti aluatul din masina, framantati-l usor.
Formati painici ovale (cam de 75 g).

Amestecati galbenusul cu laptele. Ungeti painile cu acest amestec.
Taiati putin suprafata lor cu ajutorul unei foarfece.
Lasati-le la crescut timp de o jumatate de ora.
Coaceti-le la 200°C timp de 20-25 de minute.
Pofta buna!