10.02.2008

De la cinema la gastronomie sau tarta Tatin (tarta cu mere) pentru Marion Cotillard

Daca cineva mi-ar fi spus acum 10 ani ca viata mea se va schimba total si ca, in loc sa traiesc in Bucurestiul atat de drag mie, voi locui in Franta, i-as fii ras in nas.
Imi iubesc tara si sunt mandra de ea. Nu ma gandesc sa fac niciodata comparatii cu alte tari, nici una nu a avut aceeasi istorie sau s-a creat in aceleasi conditii. Dar in strainatate fiind, nici nu puteti sa va imaginati ce emotii si ce bucurii au starnit in randul romanilor de aici parcursul lui Cristian Mungiu si al filmului sau 4 luni, 3 saptamani si 2 zile !

Filmul candideaza in acest an la categoria "cel mai bun film strain" la premiile César. Dupa premiul cucerit de Radu Mihaileanu in 2006, dupa filmul cu Medeea Marinescu "Je vous trouve très beau" premiat in 2007, sunt convinsa ca premiul pentru 4,3,2 in 2008 nu este prea departe ! Eu ii tin pumnii !
Din pacate filmul nu a fost retinut pentru premiile Oscar.
Dezamagirea mea nu a fost atat de mare pentru ca la categoria cea mai buna actrita am vazut o actrita care si-a facut studiile la Orleans, nu departe de casa in are locuiesc! Este vorba de Marion Cotillard, prestatia ei in filmul "La môme" despre viata lui Edith Piaf este excelenta !

In cinstea ei, m-am gandit sa va scriu una din retetele traditionale ale regiunii in care locuiesc : la tarte tatin.







Reteta provine din cartea lui Marianne Magnier-Moreno : :La pâtisserie.
Istoria spune ca, la inceputul secolului trecut, cele doua surori Tatin, Caroline et Stéphanie tineau un hotel in fata garii Lamotte Beuvron. Intr-o zi, distrata fiind de catre un client vorbaret, una dintre cele doua surori care se ocupa de prepararea desertului, a adaugat sa puna aluatul de prajitura inainte de a pune merele la copt. Pentru ca trebuia sa prezinte totusi un desert, a asteptat ca merele sa se coaca destul de bine si a adaugat aluatul.
In momentul in care prajitura este gata, tava se intoarce si desertul arata cam asa :
.






Ingrediente :
Aluat :
200 g faina
100 g unt
20 g apa
20 g zahar
2 g de sare
1 ou
Amestecati untul si faina. Adaugati apa, zaharul, oul si sarea.







Puneti aluatul la frigider timp de 30 de minute.
Intindeti aluatul cu un facalet.









Tarta :
200 g zahar
65 g apa
60 g unt
1 kg de mere
Varsati apa si zaharul intr- cratita anti - adeziva. Amestecati pe foc mijlociu pana se dizolva zaharul.










Lasati 5 minute cratita pana cand incepe sa se formeze caramelul. Retrageti cratita de pe foc imediat ce amestecul incepe sa fiarba.
Adaugati untul si amestecati pana cand se topeste.









Varsati caramelul intr-o tava.
Adaugati merele decojite si taiate in sferturi.












Puneti cat mai multe mere pentru ca dimensiunile lor se vor reduce in timpul coacerii.
Puneti tava la cuptor la 220°C timp de o ora.









Adaugati aluatul si puneti din nou tava in cuptor pentru 15-20 de minute.









Scoateti tarta din cuptor si intoarceti-o imediat.










Lasati-o sa se raceasca putin. Pofta buna !