05.07.2009

Cuplu romano-francez... cu moderatie?


Intotdeauna am admirat imaginatia francezilor. Spiritul lor inventiv, dorinta lor de a merge mai departe. Tot mai sus, tot mai repede, tot mai puternic. Orice francez se intreaba cum sa amelioreze un lucru, cum sa il imbunatateasca (chiar daca el merge deja foarte bine...). Imaginatia si nonsalanta lor m-au bine dispus dintotdeauna, fie ca le-am intalnit la servici sau in viata de zi cu zi. Cu siguranta ca ordinea si planificarea sunt printre punctele lor slabe, dar, cine nu are defecte ???
Exista vreo diferenta intre un francez si un roman? Destule dar nu atat de puternice incat sa distruga un cuplu. Dovada, zece ani de casatorie cu Olivier, zero certuri. Suficient, nu? Am incredere in casatoria mea, asa cum am incredere ca soarele va rasari, din nou, maine dimineata! Asta nu inseamna ca am convingerea ca voi imbatrini alaturi de el, nimeni nu poate sa fie sigur ca dragostea dureaza o vesnicie! Totusi, Olivier este, cu adevarat, partenerul meu.
Si atunci, care e problema ? Ei bine, ieri, am avut impresia ca nori, fulgere, tunete, musoni, tornade (s.a.m.d. ca imi pierd din nou rabdarea) vor impiedica soarele sa iasa din nou!
Cum adica ? Cearta in paradis ???? Nu, sa nu exageram... ci doar impresia ca vorbesc cu cineva care e mult prea departe, pe o alta planeta ??? Hei, Olivier !!!! TGV-ul poate sa zboare ? Ma mai tii minte ? Te astept in gara mica !!!!

Va descriu succint scena! Noua casa, etaj 2 (va amintiti ? Ne mutam! Nu-mi spuneti ca a fost ideea mea... imi musc limba)!
Ok, 40 de grade la umbra caci etajul 2 este mansardat si izolat, dar soarele, maretul soare este peste tot. Chiar peste tot! Locatia : baia.
Eu deoparte, Olivier si instalatorul de alta parte.
Eu cu schite, caiete si clasoare, ei cu mainile in sold.
Eu concentrata, cu masuratorile, mostrele, pozele la zi, ei cu zambetul pe buze. Toti transpirati.
Incep discutia: ok (expresie pe care o rostesc destul de des, imi confirma ca sunt in acord cu mine insami, imi da incredere...). Deci, spargem peretele intre baie si dressing, da ? Vreau o baie mare, doar o facem pentru eternitate, nu ?
Dam jos dulapul din dreapta, chiuveta se muta pe stanga, mai in spate, baia se muta si ea mai inainte, rafturile din dressing raman unde sunt, cele de pe peretele care se sparge se muta in pivnita, dusul cu hammam in colt, distanta de 2 m intre dus si baie. Ok ? Cum adica, santierul pare mai greu? Scump, prea scump, de ce?
Continui, da? Faianta se sparge pana la 1,5 m. Ezit intre doua tonuri(alb si negru sau maro si alb) dar ma hotaresc destul de repede. Caldura trece prin sol, geamul se schimba, caloriferul pentru incalzit prosoapele se monteaza in spatele meu. Cum adica, trebuie vazut ? Evacuarea, instalatiile, tevile, etc? Nu inteleg unde e problema ? Olivier, poti sa reglezi aceste mici detalii cu domnul Para (da, da, asa il cheama!)?
Reiau, nu sunteti atenti! Baia, stil vechi, din fonta. Concep ca este grea dar modelul imi place. Cum adica ne trebuie macara ? Scara este prea ingusta, fonta e grea??? Hmmm, Olivier, nu poti tu, inginer, sa te gandesti la un alt sistem ? Cherie, s'il te plait ?
Chiuveta... fara dulap, stil retro, bateriile pe perete. Cum adica, nu se poate? De ce? Trebuie spart peretele ? Deci se poate doar ca e mai complicat. Nu inteleg de ce sunteti refractari la ideile mele ? Poate ar trebui sa le repet?
Olivier ?
1, 2, 3 , 10 secunde.Tacere. Alo, domnul Para, Olivier, unde sunteti??? Reveniti!!!! Erati cam palizi, vreti niste apa? Am vorbit prea repede? De ce nu mai aud decat ecoul ????????????

Clafoutis cu visine pentru un sot foarte intelegator

Ingrediente
150 g pudra de migdale
100 g zahar
60 g faina
250 g smantanta pentru frisca
2 oua
2 galbenusuri
250 g de visine sau cirese sau 8 caise

Preparare
Amestecati migdalele cu zaharul si faina.
Adaugati smantana si ouale si amestecati din nou cu o furculita.
Puneti aluatul la frigider timp de cel putin 60 de minute.
Varsati aluatul in tava, adaugati visinele sau ciresele spalate si lasate la uscat.
Puneti tava la cuptor la 180°C timp de 25 de minute.
Pofta buna!