24.01.2010

Rutina


Pisicul nostru are o viata fixa. Un program al lui, pe care il urmeaza zilnic. Cu aceeasi vointa care ne aduce la disperare. Cateodata. Trezitul la 5 dimineata. Acelasi ritual, incepand inotdeauna de la cap pana la picioare. Pieptanat parul, mangaieri dulci pe frunte, dat cuvertura deoparte cu labuta dreapta, muscaturi de degete de la picioare. Trecerea de la bucurie la nervi e foarte rapida, am tot interesul de a ma ridica cat mai repede daca nu vreau sa aud vociferari prelungi. Coboratul scarii e si el acelasi, acelasi in fiecare zi. Niciodata inaintea mea, intotdeaua primele trepte in spate, cat sa ajung la aceeasi inaltime cu el, sa il privesc in ochi si sa il mangai inca o data. Apoi coboara repede si ajunge primul la camara, asteptand sa ii dau de mancare.
Intotdeauna acelasi ritual la masa de dimineata. Il vedem aparand la iaurt, atat cat sa lipaie o lingurita, atat.
In fiecare dimineata ma conduce la poarta cu acelasi calm si stiu ca ma va astepta cu aceeasi nerabdare in fiecare seara.
Sunt zile cand sosesc vesti proaste, cand nu stii unde esti si cum sa inaintezi. Cand lumea se naruie iar puterea de a reconstrui e departe. Sunt zile cand te pierzi pe tine si pe ai tai. Sunt nopti cu zgomot sau taceri amare. In acele clipe rutina iti devine prieten. Siguranta gestului facut de zeci de ori, sprijin.
Un alt 5 dimineata, parul usor rasfirat, mangaieri dulci pe frunte, dat cuvertura deoparte....viata continua. Multumesc Filou.

Paine de duminica
Reteta preluata de pe blogul http://mignardises.canalblog.com/
Ingrediente
550 g faina (cu cereale)
200 ml lapte
65 ml apa
1 ou
35 g margarina
1 lingurita sare
1 lingura zahar
drojdie
70 g unt topit

Preparare
Puneti ingredientele in masina de paine in ordinea mentionata de fabricant, pentru mine intai toate lichidele (lapte, apa, margarina topita, ou) apoi ingredientele solide (faina, drojdia in mijloc, intr-un colt sarea iar in celalalt colt zaharul).
Porniti programul aluat (1H30).
Aveti grija, aluatul creste mult, dupa o ora si un sfert la mine arata astfel :


L-am lasat sa creasca pana la capat fara capac.
Scoateti aluatul si intindeti-l sub forma de dreptunghi.


Ungeti aluatul cu untul topit.
Aduceti marginile spre centru pana cand se ating, ca in poza de mai jos :

Puneti aluatul la frigider timp de 15 minute, pana cand untul s-a racit si s-a fixat pe aluat.
Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l din nou sub forma de dreptunghi.



Rulati-l apoi ca in imaginea de mai jos.

Cu ajutorul unui cuti ascutit, taiati pana aproape de marginea de jos.

Lasati painea la crescut cam o jumatate de ora, pana cand isi dubleaza volumul.

Puneti tava la cuptor la 180°C timp de 30 de minute.
Acest fel de a prezenta painea apartine surorilor Simili.
Pofta buna!