09.05.2010

Aluatul pentru eclere sau pentru choux à la crème

Choux à la crème, éclairs, religieuses, paris brest... Extraordinare prajituri clasice frantuzesti. Le gasiti peste tot, in orice cofetarie.
As putea sa ghicesc intr-o clipa daca un ecler e bun. Aaaah, fondantul bine etalat, apoi coaja crocanta, putin dulce si, in sfarsit...crema...sublim!
Se fac usor, merita sa incercati!

Pâte à choux

Ingrediente
100 g unt
150 g faina cernuta
4 oua mijlocii
putina sare
50 g zahar
25 cl apa rece

Preparare
Varsati apa, sarea, zaharul si untul intr-o cratita. Puneti cratita pe foc. Amestecati pana cand se topesc ingredientele cu o lingura de lemn.
Trageti cratita de pe foc imediat ce amestecul incepe sa fiarba.
Adaugati toata faina dintr-o data.
Amestecati bine pana cand faina e complet absorbita.
Puneti cratita din nou pe foc si amestecati cu lingura timp de 2 minute astfel incat aluatul sa se usuce bine.
Imediat ce aluatul incepe sa se lipeasca din nou de peretii cratitii, luati cratita de pe foc si adaugati, unul cate unul toate ouale, amestecand bine de fiecare data.
Preincalziti cuptorul la 210°C.
Varsati aluatul intr-o punga, folositi ce dui vreti (8, de ex.) si formati gogosi sau eclere.

Puneti tava la cuptor timp de 25 de minute. Dupa 10 minute, scadeti temperatura cuptorului la 180°C.
La sfarsitul celor 25 de minute, inchideti focul, deschideti putin usa cuptorului si mai lasati choux-urile timp de 10 minute.
Scoateti-le din cuptor, lasati-le putin la racit, faceti o gaura cu ajutorul unui dui si umpleti-le de crema.
De ex. 140 g mascarpone, 1 lingura de smantana,100 g capsuni taiate bucati mici, 1 lingura de zahar pudra.
Pofta buna!