15.11.2009

Ca pestele in apa!

Acum doi ani, cand am inceput sa scriu pe acest blog, blogosfera culinara romaneasca nu era mare. In afara de forumurile importante Culinar si Retete culinare, rare erau fetele ce doreau sa-si deschida, cu adevarat, usa bucatariei. Imi amintesc de Amalia (in care vad si acum Ardealul bunicilor mei), de Bucataresele vesele (aaah, ce prietenie deosebita!), de Laura (aceeasi persoana altruista si calda si astazi), de Ginuca (intotdeauna o vorba buna, o incurajare), de Niko (insotita, astazi, de Betty si puii ei), Edith (ce imbina astazi pasiunea pentru bucatarie cu cea pentru fotografie)si de Maya (de la care am invatat primii pasi in fotografie. Si voi, nu ?).
De-a lungul anilor, noi bloguri culinare au aparut, multe din ele imi sunt dragi mai ales datorita temperamentului sau a talentului lor la povestit(Mazilique, Easy peasy, Gabriela Cara, Placeri si zile), a fotografiilor expuse (Lifestyle blog, Clipe dulci si parfumate, Hobby bucatar) sau a pasiunii pentru bucatarie (Teo's kitchen, La cucina di Cristina, Dulce si dolce, Ciocolata si zahar).
S-au creat noi forumuri puternice ce au lansat concursuri cu premii interesante si cu o participare masiva (Gustos, Ardei iute). Mi se pare ca blogosfera culinara romaneasca devine pe zi ce trece mai mare, ultimul concurs de bloguri gustoase avand, cel putin, meritul de a reuni, intr-o singura lista, nu mai putin de 135 de bloguri!!! Blogroll-ul meu nu le contine pe toate, imi pare rau, aici chiar ca am ramas in urma!
Cei doi ani mi-au adus oameni calzi, la care ma gandesc cu drag (Roxana, Mona, Adriana Nicoleta) precum si multi cititori care mi-au indepartat indoielile si frica de a continua (Andreea, Antonela, Gabriela, Cosmina, Raluca sunt primele nume care imi vin in minte).
Contributia mea la blogosfera culinara nu e mare, blogul meu contine 142 de mesaje, cateva dintre ele au fost publicate si in Apostolat in Tara Fagarasului si, de putin timp in Rondul de Sibiu la categoria Stil de viata.
Ma simt bine in aceasta comunitate. Imi plac mesajele, ideile, fotografiile. Ma inspir din ele zi de zi, apartin acestei sfere ce prinde, incetul cu incetul, continut si viata. De cateva luni ma simt ca un peste in apa!

Somon la cuptor
Puteti inlocui somonul cu un alt peste, in acest caz temperatura de coacere se va schimba.
Ingrediente
1 fileu de somon (750 g)
50 g unt
1/2 lamaie
25 ml apa
25 ml vin alb
1 ceapa mica
1 buchet mic uscat de plante aromatice (rozmarin, cibru, fenic, dafin)
Sare

Preparare
Uscati bine somonul cu ajutorul unui servetel.
Topiti untul la micro-unde fara sa il lasati sa fiarba. Taiati lamaia in felii subtiri.
Puneti somonul intr-o tava de cuptor.
Amestecati apa cu vin si turnati-o peste somon.
Asteptati cateva minute si ungeti pestele cu untul topit.

Taiati ceapa bucati mici si presarati-o peste somon. Sarati.
Adaugati feliile de lamaie si buchetul de plante uscate.

Puneti somonul la cuptor la 220°C timp de 20 de minute. Noua ne place sa fie bine gatit si il tin 5 minute in plus.
Evident, puteti sa beti un pahar de vin in asteptare.

Serviti-l cu cartofi natur sau cu orez si legume.
Pofta buna!

P.S. Si o ultima poza, pentru Elena, care m-a intrebat cum se simte Filou in noua casa. As raspunde la fel, ca un peste in apa! Iata ultima poza, de azi dimineata, prea dimineata pentru a fi in toane bune! Profit de poza pentru a-i arata si lui Daniela gresia sub forma de parchet.