21.04.2008

Tarta cu capsuni


De la o tara la alta, fructele de acelasi soi isi schimba gustul. Totul depinde de pamant, de apa, de soare...
Vorbesc despre fructele cultivate de agricultori si nu de cele vandute la supermarket. Vorbesc despre cele care apar atunci cand e sezonul lor, cele care au gust si culoare, cele care se culeg atunci cand e timpul.
As spune ca, odata cu venirea mea aici, mi-am schimbat complet modul de a cumpara fructe.
Am trecut printr-o prima etapa, cea de a cumpara de la magazine mari, acolo unde lumina e galbena pentru ca fructul sa para mai copt, acolo unde fructele sunt mai ieftine, acolo unde fructele s-au copt in frigider sau in timpul transportului. Imi aduc aminte ca prima mea impresie a fost ca merele din Franta nu au gust. Si la de 5 kg de mere pe saptamana am trecut la 1 mar pe luna.
Apoi, am zarit, pe drumul spre casa, un aprozar. Originea fructelor era specificata, multe veneau de la noi din regiune, gustul era mai bun. Dar ceea ce lipsea cu adevarat era prezenta umana. Astazi nu ma mai opresc aici decat foarte rar, mai mult citesc afisele care ma anunta cand un anumit fruct sau o leguma au aparut pe piata.
Dupa cateva luni, am descoperit o piata cu adevarati tarani, oameni care cultivau ei insusi produsele vandute, care puteau sa iti povesteasca ore in sir despre soiuri variate, retete vechi sau timpuri apuse. Va spun sincer, eu aleg vanzatorul dupa mainile lui batatorite si dupa fata lui arsa de soare.
Astazi, cu greu mai cumpar fructe sau legume ce nu sunt de sezon ! Gustul e incomparabil indiferent ce pret ati plati!
Prefer sa le cumpar atunci cand este timpul lor si sa le transform in compot, dulceturi, sa le congelez sau sa le las la uscat. Astfel, pot sa le mananc cand timpul lor s-a dus!
In partea dreapta a blogului, am pus fructele si legumele de sezon in aprilie. Am sa incerc sa il actualizez in fiecare luna ! Va sfatuiesc sa gasiti tarani care isi vand produsele in apropiere de casa voastra, mancarea pe care o sa o faceti va avea mai mult suflet !

Tarta de capsuni
Reteta de Pascale Weeks


Ingrediente:

Aluat:
125 g de unt scos de la frigider cu o ora inainte
75 g de zahar pudra
2 galbenusuri
250 g de faina
2 linguri de apa
Crema:
250 g de mascarpone
35 g de zahar pudra
20 cl de smantana pentru frisca
Fructe
750 g de capsuni (dar puteti sa folositi si alte fructe, depinde de sezon !)

Preparare
Amestecati untul moale cu zaharul pudra. Adaugati galbenusurile si, apoi, faina. Amestecati cu mainile pana obtineti un aluat uniform. Dati-i o forma rotunda, acoperiti-l cu un plastic si puneti-l la frigider cel putin o jumatate de ora.

Scoateti aluatul de la frigider si puneti-l in forma de tarta dorita. Puneti forma la frigider pentru inca 20 de minute.

Preincalziti cuptorul la 180°C.
Acoperiti forma cu boabe de fasole sau cu o alta forma si puneti aluatul la cuptor timp de 10 minute. Scoateti boabele de fasole si mai puneti inca o data forma la cuptor pentru inca 5 minute.
Lasati aluatul la racit.

Bateti smantana pana devine frisca. Amestecati zaharul cu mascarpone, adaugati frisca si amestecati pana cand crema devine spumoasa.
Acoperiti crema si puneti-o la frigider.

Spalati capsunile, rupeti-le codita si taiati-le pe lung, in doua jumatati.
Scoateti crema de la frigider si puneti-o peste aluat.

Aranjati capsunile si serviti.
Pofta buna !