06.02.2011

Charlotte

Imi plac originea si trecutul acestui desert. Creat in Anglia, readus la moda de catre francezi, plimbat in toata Europa, schimbandu-si numele si pastrandu-l definitiv datorita Rusiei. Atatea tari, atatea mentalitati, atata istorie si un singur desert. Asa cum imi place, putand sa il schimb la infinit, in loc de piscoturi folosind briose, paine sau chec. Cu spuma de ciocolata sau capsuni, cu aroma de portocale sau banane, cu fructe zemoase, servit cu frisca sau inghetata. Simplu si, totusi, de fiecare data, atat de bun...Nu m-a deceptionat niciodata, nici azi, servit dupa un risotto extraordinar de bun, cu creveti si broccoli.
Charlotte cu ciocolata
Ingrediente
30 piscoturi
200 ml suc de portocale
150 g ciocolata neagra
caja rasa de la o portocala
50 g unt
2 galbenusuri
25 g zahar
3 albusuri

Preparare
Rupeti ciocolata in bucati mici, puneti-o la topit la foc mic, impreuna cu untul. Inchideti focul imediat ce ciocolata s-a topit. Nu trebuie sa fierbeti amestecul. Adaugati coaja rasa de portocala si galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare galbenus.
Bateti spuma albusurile, varsati zaharul imediat ce albusurile incep sa se transforme in spuma.
Incorporati o treime din spuma in ciocolata. Amestecati usor.
Varsati amestecul de ciocolata peste albusurile spuma si amestecati usor, de jos in sus, incorporand cat mai mult aer.
Inmuiati piscoturile, unul cate unul, in sucul de portocale. Puneti o folie de plastic intr-un vas adanc sau intr-o forma de sarlota. Asezati piscoturile pe peretii vasului. Adaugati jumatate din spuma de ciocolata. Acoperiti spuma cu 2-3 piscoturi. Adaugati spuma din nou pana la marginea formei.
Puneti sarlota la frigider timp de 3-4 ore.
Pofta buna!