15.02.2008

Patrunjel congelat


Printre putinele decizii pe care le-am luat la inceputul acestui an si care mai sta inca in picioare, se afla aceea de a nu mai risipi mancarea.
Ma ingrozesc de fiecare data cand deschid usa camarii si vad tot felul de fructe, legume si condimente nefolosite, aproape gata sa se strice.
Pentru a iesi din impas am inceput sa folosesc mai multe metode :
- primul pachet deschis, primul pachet consumat (!!!)
- transformarea oricarui produs ajuns intr-un stadiu avansat de maturitate.... intr-un alt produs gatit sau congelat
Astfel, de cateva saptamani, am descoperit o lume noua, aceea a dulceturilor, conservelor, muraturilor, produselor congelate. O lume plina de culori dar in special de reguli foarte exacte.
Cum camara mea este destul de mica, de aceste noi produse profitam si noi dar si toti pretenii nostrii !
Saptamana aceasta am testat doua retete, patrunjel congelat si orange curd.

Patrunjelul - metode de conservare descoperite pe internet
Patrunjelul se poate conserva in mai multe feluri :
- taiat, proaspat - se poate tine intr-un pahar cu apa sau intr-un sac de plastic in sertarul de la frigider
- uscat - atarnati patrunjelul cu foile in jos, intr-un loc cald si uscat. Inveliti-l intr-un ziar si lasati-l sa se usuce.
- uscat - la cuptorul cu microunde. Taiati frunzele si puneti-le intr-un vas special pentru cuptorul cu microunde. Timpul de uscare e proportional cu cantitatea de patrunjel.
- in ulei - umpleti un borcan cu verdeata (patrunjel, leustean, etc.), acoperiti-o cu ulei de floarea soarelui. Lasati verdeata la macerat timp de doua saptamani. Folositi-o la salate.
- congelat
Spalati patrunjelul bine. Taiati frunzele.
Indesati frunzele in tavi de cuburi de gheata.


Adaugati apa si puneti patrunjelul la congelator. Usor de folosit si amuzant, nu ?