27.03.2011

Aducere aminte

Undeva între Orleans și Blois, Loara face o cotitură bruscă, ca și cum ar întâmpina un obstacol de netrecut, greu de îndepărtat. Apoi, iși reia cursul sălbatic, vărsându-se în Oceanul Atlantic. E fluviul cel mai lung al Franței, ce vede zeci de castele, ce trece prin nenumărate regiuni și orașe , locuri încărcate de istorie ce, încetul cu încetul, mi-au devenit dragi.
E prima mea amintire despre Franța.
Loara trece prin multe locuri și vede multe bucătării… In cea franceză miroase a unt sfârâit la foc mic, e cald și bine. Aluaturile cresc la loc ferit, carnea se gatește domol, ore întregi, legumele sunt glasate, strălucitoare și frumos aranjate în farfurii albe. Până și cele mai simple rețete sunt adevărate opere de artă și de gust.
Sufleul nu este greu de realizat. E suficient sa știți să băteți albușurile spumă și să faceți un sos « béchamel ». Simplu, nu ? Odată ce ați învățat tehnica de bază, puteți să variați rețetele în funcție de gust și de produsele de sezon !
Varianta sărată -  Soufflé cu dovlecei


Retetă pentru 4 persoane


Ingrediente :
3 dovlecei lungi, subtiri
50 de grame de unt
50 de grame de făină
3 ouă
25 ml de apă în care au fiert dovleceii
25 de grame de unt topit si puțină făină pentru vasul de copt
100 de grame de cașcaval ras
Sare


Preparare
Sufleul se prepară în vase de ceramică dar puteți să folosiți și vase din sticlă termorezistentă.
Pregătiți vasele pentru copt. Topiți cele 25 de grame de unt. Ungeți vasele cu o pensulă, de jos în sus și din centru către margini. Presărați puțină făină și învârtiți vasul astfel incât făina să se depună uniform. Intoarceți vasul, băteți-l ușor cu palma pentru a înlătura excesul de făină. Puneți vasul la frigider.
Spălați dovleceii. Tăiați cotorul. Tăiați dovleceii în felii groase.
Fierbeți un litru de apă sărată. Vărsați feliile de dovlecei și lăsați-le să fiarbă timp de 10 minute. Strecurați dovleceii. Opriți 25 de ml de apă. Striviți dovleceii cu furculița sau cu ajutorul unui robot.
Separați gălbenușurile de albușuri.
Amestecați dovleceii cu cașcavalul ras.
Puneți cele 50 de grame de unt la foc mic. Când untul s-a topit, adăugați dintr-o dată făina și amestecați bine cu o lingură de lemn. Adăugați cei 25 de ml de apă. Continuați să amestecați pe foc timp de 1 minut. Indepărtați vasul de pe foc și adăugați gălbenușurile, încorporându-le unul după altul.
Adăugați dovleceii, cașcavalul și sare după gust.
Incălziți cuptorul la 180°C.
Băteți albușurile spumă și încorporați-le în trei etape la prima compoziție.
Folosindu-vă de o lingură de lemn, amestecați ușor, de jos în sus și din centru spre exterior, mișcând vasul în sensul orar.
Vărsați aluatul de soufflé în vasul scos de la frigider. Puneți vasul la cuptor timp de 30 de minute. Serviți imediat, cu o salată verde sau o salată de andive.


Varianta dulce Soufflé cu zmeură

Rețetă pentru 4 persoane
Această rețetă nu e chiar un soufflé, dar se face ușor și are mult succes.
Ingrediente :
2 ouă
50 de grame de zahăr
250 de grame de zmeură
15 cl de smântână pentru frișcă
Coaja rasa de la o lămâie
Preparare :
Inconjurați paharele sau formele de înghețată cu o folie de aluminiu sau hârtie cerată lăsând marginile hârtiei să depășească pereții formelor cu 2 cm. Fixați hârtia sau folia cu o sfoară sau cu un scotch.
Pregătiți un bain marie. Pentru aceasta folosiți două cratițe, una mai mică decât cealaltă. In prima oală vărsați apa și puneți-o pe foc. Cea de a doua cratită trebuie sa stea peste prima, fără să atingă apa care fierbe.
Vărsați ouăle, coaja de  lămâie și zahărul în cea de a doua cratită. Amestecați – le cu o lingură de lemn sau cu un robot timp de 5 minute. Amestecul crește și se transformă într-o spumă groasă. Luați cratițele de pe foc, lăsați spuma la răcit.
Striviți zmeura cu ajutorul unei furculițe sau al unui robot, puteți să o și strecurați.
Pregătiți frișca. Amestecați spuma și zmeura. Adăugați ușor frișca, amestecând cu lingură de lemn, ușor, de jos în sus și din centru spre exterior, mișcând vasul în sensul orar.
Vărsați compoziția în pahare. Puneți paharele la congelator timp de 5 ore. Ornați paharele cu fructe sau frunze de mentă.
Poftă bună !