09.12.2008

10 lucruri care va aduc fericirea intr-un week end de iarna


1. Zambiti celor din jur, zambetul e contagios.
2. Ascultati linistea diminetii. Sau a serii.
3. Daca sunteti la volan, lasati pietonii sa traverseze linistit.
4. Cumparati o floare si asezati-o la loc de cinste.
5. Faceti o plimbare lunga pe malul apei.
6. Uitati-va la un film bun.
7. Scrieti un bilet de dragoste si congelati-l intr-un cub de gheata.Serviti-l celui ales.
8. Culcati-va la noua seara.
9. Beti un ceai cu multa lamaie intr-o cana veche de portelan.
10. Intrati in bucatarie si preparati o reteta favorita de prajitura, paine sau briosa. Pentru mine, panettone :


Panettone
Reteta de Alba Pezone

Ingrediente

Maia
45 g de faina
5 g de drojdie proaspata
30 g de lapte caldut

Aluat (toate ingredientele trebuie sa fie la aceeasi temperatura)
250 g de faina
90 g de unt la temperatura camerei
75 g de lapte gras
5 galbenusuri
65 g de zahar
30 g de drojdie proaspata
50 g de stafide
50 g de coaja de lamaie confiata
50 g de coaja de portocala confita
20 g de rom

1 galbenus pentru uns

Preparare
Reteta se face pe parcursul a trei zile.
Ziua 1 (de exemplu, vineri dupa amiaza).
Pregatiti maiaua. Amestecati cu ajutorul unei linguri cele trei ingrediente.


Acoperiti maiaua cu o folie de plastic si lasati-o sa creasca langa un calorifer timp de 3 ore, pana isi dubleaza volumul.

Amestecati cojile de fructe taiate bucati mici cu stafidele si cu romul. Lasati-le la macerat.

Amestecati ingredientele pentru aluat (toate in afara de unt si de fructele macerate).
Aluatul e destul de moale. Daca folositi un robot de tip KA, bateti timp de 5 minute la viteza 2.

Incetul cu incetul adaugati untul. Dupa ce acesta s-a incorporat, adaugati fructele macerate si amestecati usor.

Acoperiti vasul cu un servet. Lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ 2 ore. Eu l-am lasat in cuptorul cald stins.

Bateti din nou aluatul timp de cateva minute, puneti-l intr-un castron acoperit cu o folie de plastic si lasati-l o noapte intreaga la frigider.
Sambata dimineata scoateti aluatul din frigider si taiati-l in portii diferite. Eu am folosit o forma adanca si 6 forme de muffins.
Daca nu aveti nici o forma asemanatoare, folositi conserve goale si spalate bine. Ungeti-le cu unt si faina sau folositi hartie pentru copt astfel incat aluatul sa iasa usor dupa coacere.


Lasati aluatul la crecut timp de 3 ore.

Ungeti-l cu galbenusul de ou.

Coaceti formele de muffins la 200°C timp de 25 de minute si forma cea mare timp de 40de minute.
Pofta buna!