06.09.2010

Gatesc in culori de soare

Gandurile sunt aproape de aici. Si totusi departe. Viata in cumpata, e a mea si trebuie sa o duc mai departe. O lume ca un sfarsit de anotimp. Ca un sfarsit de zi. O trecere la mai departe.
Deciziile sunt greu de luat, balanta dificil de stabilit.

Azi imi amintesc de desert. De Sahara. Am fost in multe locuri, putine m-au impresionat atat de mult. Senzatia de pierdut, de singur. De viata fara reper. De intins, nemarginit, de infinit de nisip. Si de trecerea de la pustiu la dorinta de aproape. Aproape de mine. Speranta pentru aproapele meu.
Si de dorinta de a merge mai departe.

Mi-e greu sa regasesc bucataria de altadata, linistea sufleteasca, drumul dinainte batatorit. Gatesc in culori de soare.


Tarta cu caponata de vinete, pui si masline
Reteta de Catherine Kluger

Ingrediente :
200 g faina cernuta fin
putina sare
90 g unt foarte rece
1 ou
2 cl apa foarte rece

150 g pui gatit, dezosat
300 g vinete decojite si taiate cuburi mici
6 rosii mici
25 g masline negre taiate fin
1 ceapa taiata cuburi
1 lingura otet balsamic
1 fir de telina taiat bucati mici
2 linguri de ulei de masline
sare piper

3 oua
60 g de smantana
20 cl lapte
sare, piper

Preparare
Cernati faina. Amestecati-o cu sarea.
Taiati untul in bucati mici si varsati-l peste faina.
Amestecati cu varful degetelor pana cand faina se tine pe bucatile de unt. Luati apoi bucati de aluat si frecati-le repede intre maini pana obtineti un aluat sfaramicios, ca un nisip mai mare. Toata aceasta operatie trebuie sa dureze putin. Aluatul nu trebuie sa se incalzeasca.
Amestecati apa si oul si turnati-le usor peste aluat. Amestecati din nou repede cu mainile pana obineti un aluat omogen. Lucrati aluatul cat mai putin posibil. Ideal e sa il intindeti cu podul palmii. Acoperiti aluatul cu o folie de plastic si lasati-l la rece timp de cel putin o ora. Eu il fac seara si il intind a doua zi.
Intindeti aluatul cu facaletul folosindu-va de faina. Puneti aluatul in tava, taiati marginile ce depasesc peretii tavii cu ajutorul unui cutit. Impingeti aluatul cu varful degetelor astfel incat sa se lipeasca bine de peretii tavii. Puneti tava din nou la frigider timp de 30 de minute.

Taiati toate legumele si puiul in bucati mici. Decojiti rosiile si taiati-le bucati mici.
Puneti uleiul la incins intr-o tigaie mare, adaugati ceapa si telina. Cand ceapa devine transparenta, adaugati vinetele. Cand vinetele incep sa se inmoaie, adaugati rosiile, puiul si maslinele. Lasati totul sa se coaca la foc mic timp de 30 de minute. Adaugati otetul si mai lasati pe foc timp de 5 minute.
Preincalziti cuptorul la 160°C.
Scoateti aluatul din frigider, varsati legumele si puiul peste aluat.
Amestecati ouale, smantana si laptele, varsati totul in tava.
Puneti tava la cuptor timp de 40 de minute.
Pofta buna!