01.01.2011

Croissant de inceput de an

Mic dejun de inceput de an.Cu croissants si cafea fierbinte.
Am facut aluatul in masina de paine aseara. Am incorporat untul ascultand, ca de multe ori in acest an, Selah Sue:
Discover the playlist Nouvelle playlist with Selah Sue

Multa bucurie, sanatate si vointa de a trai din plin va doresc.
Multumesc pentru toate mesajele pe care mi le-ati trimis.
Un An Nou bun.

Croissants
Reteta de Christophe Felder

Ingrediente :
- 250g de faina tip 450
- 1 lingurita de sare
- 20g de zahar
- 5g de drojdie
- 14cl de lapte

------------------------
- 110g de unt

------------------------
- 1 ou

Preparare
"Petrissage"
Puneti faina, zaharul, laptele si sarea in masina de paine respectand ordinea indicata de fabricant.
Alegeti un program care incepe sa framante imediat. Opriti masina dupa 10 minute.
Lasati aluatul sa se odihneasca timp de 20 minute.
Adaugati drojdia si framantati din nou timp de 15 minute.
"Pointage"
Lasati aluatul sa creasca timp de 1 ora direct in masina oprita.
Impachetati cuva intr-o punga de plastic si puneti-o la frigider timp de 10 ore.
Scoateti untul si aplatizati-l batandu-l usor cu telul. Dati-i o forma patrata.
Untul trebuie incorporat in aluat. Pentru aceasta, si untul, si aluatul trebuie sa fie foarte reci. Scoateti-le impreuna din frigider.
Presarati faina pe masa de lucru.
"Tourage"
Intindeti aluatul in forma patrata, de doua ori mai mare decat patratul de unt.
Asezati untul in mijloc si impachetati-l in aluat.
Intindeti aluatul sub forma de dreptunghi. Trebuie sa lucrati repede astfel incat untul sa nu aiba timp sa se topeasca.
Impartiti in minte foaia de aluat in trei parti egale.
Aduceti partea de jos peste partea din mijloc
Aduceti partea de sus peste cele doua parti(partea din mijloc si cea de jos).
Impachetati aluatul intr-o punga de plastic. Puneti-l la frigider timp de 30 de minute. Astfel ati efectuat primul tur. Veti face de 3 ori acelasi lucru.
Scoateti aluatul din frigider, pozitionati-l de fiecare data cu pliurile (marginea partii de sus) in partea dreapta).
Intindeti din nou, impachetati in 3. Puneti aluatul la frigider timp de 30 minute.
Procedati la fel si a treia oara.
Puteti vedea toate detaliile in filmul de mai jos.



Dupa ultimul tur, intindeti aluatul pana ajungeti la o grosime de 4 mm. Decupati aluatul in triunghiuri pe care le rasuciti pentru a le da forma de croissant.
Transferati-i unul cate unul pe tava de copt. Ungeti cu un ou batut.

"Apprêt"
Lasati sa creasca la 40°C timp de 1 ora si jumatate. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul.
Preincalziti cuptorul la 210°C. Ungeti din nou cu ou batut.
Puneti tava la cuptor timp de 20 de minute.
Pofta buna!