08.11.2009

Gradini pe acoperis

Una dintre surprizele placute pe care le-am avut de cand am inceput sa scriu acest blog a fost corespondenta asidua cu cateva dintre "cititoare". Cititoarele au devenit, cu timpul, prietene si ma bucur intotdeauna de a avea vesti din Romania sau din alte tari. Discutiile se leaga usor, subiectele despre bucatarie, viata de zi cu zi si aspiratiile fiecareia fiind tratate cu sinceritate, veselie sau cuvinte amare.
Acum cateva zile, Antonela imi povestea despre aerul trist si rece al Bucurestiului. Avea nevoie de verde, de proaspat, de curat. Gandurile m-au dus la noua moda, sper de durata, a marilor metropole, vorbesc despre gradinile de pe acoperis. Din vorba in vorba, Antonela s-a hotarat sa incerce, mai intai cu cateva ghivece pe balcon si apoi cu o sera pe acoperisul blocului in care locuieste.
Gradinile pe acoperis sunt din ce in ce mai dese, mai intai in Japonia apoi in Europa si pe contnentul american. Nu putine sunt restaurantele care gatesc la etajul unu ce au crescut la etajul doi. Presedintii americani mananca de mai multa vreme legume din gradina construita pe unul dintre acoperisele Casei Albe.
De ce nu si la noi? Pereti vegetali sau acoperise pline cu flori colorate si rasaduri, iata ce mi-ar placea sa vad intrand in Bucuresti!
Daca vreti sa vedeti cateva exemple, cautati Green roof pe Internet.
Iata cateva exemple :
http://www.greenroofs.org/
http://www.kwad9.ca/article/18072009-un-toit-vegetal
http://www.goodegreennyc.com/
Intre timp eu ma duc sa rup o mana de ierburi aromatice din gradina!
Paine cu amestec de unt, usturoi si ierburi aromatice
Reteta pentru masina de paine

Ingrediente
Aluat
125 ml lapte
20 g unt
1/2 lingurita de sare
20 g zahar
1/2 cub de drojdie proaspaa (21g)
200 g faina

Unt
75 g unt sarat
2 catei usturoi
1 pumn de ierburi aromatice (cimbru, rozmarin, patrunjel, etc.)

Preparare
Scoateti untul din frigider si lasati-l sa se incalzeasca pe o farfurie.
Curatati cateii de usturoi si spalati plantele. Taiati totul fin.
Puneti ingredientele de aluat in masina de paine in ordinea recomandata de producator, selectati programul aluat (1H30).
Amestecati untul cu usturoiul si cu ierburile taiate si dati-i forma unui dreptunghi aplatizat. Puneti untul la congelator.

Scoateti aluatul si framantati-l cateva minute.
Taiati aluatul in cinci bucati egale si formati chifle putin mai lunguiete.

Faceti-le o incizie pe lungime si lasati-le sa creasca la loc cald timp de 30 de minute.
Scoateti untul din congelator, taiati-l in cinci dreptunghiuri egale.
Puneti untul pe incizia chiflei.


Puneti chiflele la cuptor la 180°C timp de 30 de minute.
Pofta buna!