25.09.2008

Prajitura cu nuci si stafide pentru "brunch", "slunch", "quatre heures" sau "five o'clock"

Timp de o saptamana mi-am spus in continuu aceeasi fraza : "le monde est devenu fou" !
Lumea financiar- economica a devenit impresionant de fragila. Petrolul se plimba intre 150 si 100 de dolari cu viteza timpului, sistemul bancar si de asigurari american sta sa se prabuseasca, si cu el, cu siguranta, si altele, bursa inregistreaza valori istorice in ambele sensuri, cursurile metalelor nu mai au niciun fel de logica....Dificil sa lucrezi in aceste conditii, chiar si la nivelul meu....actor invizibil intr-un film de S.F.
E greu sa intri pe usa casei si sa revii la viata normala, sa iti spui ca supa trebuie incalzita, ca vasele sunt in acelasi loc, ca pisicul plange de foame, ca si maine e o zi. Vrem sau nu vrem, suntem cu totii atinsi de aceasta situatie. Cum? Pana cand ? De ce ?
In fata acestei stari de urgenta, niste prieteni apropiati au decis organizarea unui slunch miercuri seara! Da, miercuri si nu duminica!
Ok, pentru cei care nu stiu ce este un brunch sau un slunch, iata cateva definitii proprii:
Brunch provine din contractia cuvintelor breakfast si lunch. E de fapt un mic dejun ce incepe mai tarziu (pe la 10 dimineata) si care se etaleaza destul de mult in timp, combinand feluri de mancare de dimineata cu cele de pranz. Multe restaurante organizeaza brunch-uri sambata dimineata.
Slunch provine din contractia cuvintelor "souper" si "lunch". Deci, el incepe pe la 4 dupa amiaza si se termina la ora 10 seara. De obicei are loc duminica, principiul fiind acela de a-ti invita toti prietenii si de a discuta impreuna, pe indelete, la o masa plina de gustari. Slunch-ul permite tuturor de a termina week end-ul in calm si convivialitate, astfel atacand mai usor saptamana de lucru. El se organizeaza acasa.
Indiferent ce nume ii dam, mie mi-au placut intotdeauna reuniunile unde toata lumea povesteste, rade sau danseaza, unde gospodinele aduc de mancare, unde se intalnesc toate generatiile, toate opiniile si se aud toate discursurile.

Si chiar daca, undeva, in minte, imi apareau inca curbele graficelor bursiere, la sfarsit de "slunch" inima imi era mai usoara si surasul imi aparuse pe buze.

Prajitura cu nuci si stafide
Reteta de Christophe Felder

Ingrediente
1 ou
1 galbenus
3 albusuri
160 g zahar
40 g de faina de porumb (puteti sa o inlocuiti cu faina de grau)
2 linguri de faina de grau
50 g de nuci taiate nu foarte fin
40 g de stafide
50 g de zahar pudra
Tava rotunda de 26 cm

Preparare

Amestecati bine oul cu galbenusul si cu 80 de zahar. Adaugati faina de porumb si pe cea de grau si amestecati din nou.
Bateti albusurile pana cand devin mai ferme, adaugati restul de 80 de g de zahar. Bateti albusurile din nou pana se intaresc.

Incorporati usor albusurile in primul amestec. Adaugati stafidele si nucile.
Varsati amestecul intr-o tava si puneti-o la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 de minute.

Asteptati sa se raceasca, scoateti-o din tava si pudrati cu zahar pudra.
Pofta buna!