18.01.2009

Pere umplute pentru un echilibru precar


Desi imi place sa gatesc orice fel de mancare, cea mai mare placere mi-o ofera realizarea unui desert. Venind dintr-o tara din Europa de Est, sunt mai ales atrasa de prajiturile cu aluat sau ciocolata. Amandine, dobos sau prajituri cu fructe. Prajituri iesite de sub maini rabdatoare, crescute sub priviri atente si calduroase.
Spre deosebire de mine, Olivier prefera cremele fine sau fructele in sirop. Deosebire de gust care, din pacate pentru mine, duce invariabil la o diferenta de constitutie!
In fata eternei rezolutii de ianuarie de a slabi cateva kilograme, gandul m-a dus la un desert pe care l-am vazut intr-o revista Elle. Un desert care sa imbine dorinta mea de a manca ceva dulce dar fara multe calorii si placerea lui Olivier de a manca fructe. Un echilibru cu adevarat precar....
Cu siguranta ca vi s-a intamplat deja sa vedeti o reteta interesanta intr-o revista care nu va apartine, la coafor, in metro sau la dentist. Ani de zile m-am fortat sa retin ingredientele sau sa notez principalele operatii de preparare. Astazi, nu mai incerc sa retin decat imaginea desertului, restul mi-l inchipui si incerc sa il realizez acasa. Incercati sa reconstituiti acacsa ceea ce ati vazut. Placerea de a degusta reteta obtinuta va fi cu ata mai mare!

Pere in haine de fistic umplute cu crema de ciocolata

Ingrediente
4 pere
1/2 lamaie
50 g de zahar
1 plic de zahar vanilat
60 g de ciocolata
40 g unt
15 cl de smantana pentru frisca
50 g fistic nesarat macinat fin
Preparare
Curatati perele de coaja lasandu-le codita pentru decor. Treceti usor lamaia peste pere.

Puneti perele intr-o cratita, acoperiti-le cu apa si varsati zaharul si zaharul vanilat.
Puneti cratita sa fiarba si lasati-le pana cand perele devin destul de moi (cam 10 minute dupa ce apa a inceput sa fiarba).

Scoateti perele si lasati-le sa se scurga pana cand se racesc.
Taiati perele ca in imaginea de mai jos. Puteti sa indreptati si baza lor.
Curatati interiorul perelor usor cu un cutit subtire.

Intoarceti-le cu baza in sus si lasati-le din nou la scurs.
Pregatiti crema punand toate ingredientele pe foc (ciocolata, smantana si untul).
Dupa ce ingredientele s-au amestecat, luati cratita de pe foc si puneti crema la frigider pana cand se intareste.
Varsati fisticul intr-o farfurie adanca. Luati cate o para si dati-o prin fistic pana cand toata suprafata devine verde. Procedati la fel si cu capacul ei.
Procedati la fel cu toate perele.
Varsati crema intr-o punga de plastic. Taiati coltul pungii cu o foarfeca si turnati crema in pere.
Acoperit perele cu capacele lor.

Puteti sa serviti perele imediat sau sa le tineti 1-2 zile la frigider.
Folositi orice alta crema de ciocolata. De asemenea, puteti sa adaugati o lingura de rom sau de sirop de pere in crema.
Pofta buna!