12.02.2010

Al cincilea sezon


Se spune ca al cincilea sezon exista in fiecare dintre noi...
El apare la sfarsitul iernii. Si la sfarsitul verii. In ultimele zile ale anotimpului.
Suntem parca mai fragili, mai obositi, mai sensibili. Unii il asociaza cu pamantul greu, noroios, care se lipeste de talpi si ne impiedica sa inaintam.
Multi il numesc astenie.
In aceste zile mancati mai usor, eliberati-va de corvezi si de ganduri negre, lasati alaturi tot ceea ce va ingreuneaza mersul...incercati sa zburati.

Salate
Va propun cate o salata pe zi. Din cele care imi plac cel mai mult. Le prepar in functie de sezon, imi surad de fiecare data in farfuria de seara.

Salata de luni - conopida cu masline

Ingrediente
1 conopida
3-4 linguri de piure de masline (il puteti inlocui cu masline negre)
sucul de la o jumatate de lamaie
1/2 fir de ceapa verde

Preparare
Spalati conopida si uscati-o cu un servet curat.
Taiati-o in buchete mici.
Stoarceti lamaia si pastrati sucul.
Puneti conopida intr-un robot dotat cu lama de taiat si taiati conopida prin impulsuri usoare. Aveti grija sa nu o incalziti.
Adaugati maslinele, lamaia, si ceapa verde. Amestecati din nou, taind in acelasi timp.
Pastrati la rece. Pofta buna!
Aceasta salata se bonifica in timp. Conopida cruda se inmoaie iar maslinele ii dau un gust foarte bun.

Salata de marti - salata de morcovi
E salata pe care o fac cel mai des poate si pentru ca morcovii fac oamenii mai amabili?


Ingrediente
4 morcovi
1 catel de usturoi
zeama de la o lamaie

Preparare
Curatati morcovii de coaja.
Curattai usturoiul. Taiati-l in bucati mici. Stoarceti lamaia.
Radeti morcovii pe razatoarea mare.
Amestecati totul si serviti la temperatura camerei.
Puteti sa adaugati si patrunjel.
Pofta buna!

Salata de miercuri - salata de sfecla rosie
Ingrediente
1 sfecla rosie
1 lingurita de mustar
1 lingura de otet de vin
4 linguri ulei de floarea soarelui

Preparare
Pentru a fierbe sfecla aveti mai multe posibilitati.
1. Cuptorul cu microunde.
Puneti sfecla intr-un vas cu capac, special pentru microunde, adaugati foarte putina apa si lasati sa fiarba timp de 15 minute.
2. La cuptor.
Inveliti sfecla intr-o folie de aluminiu si puneti- o la cuptor la 200°C timp de o ora.
3. Fiarta in apa.
Spalati sfecla in apa rece. Puneti-o intr-un vas, acoperiti-o cu apa si lasati-o sa fiarba timp de o ora.

Sfecla este fiarta cand varful unui cutit o o poate strapunge bine si cand pielita se ia usor.

Lasati sfecla la racit. Taiati-o in cuburi mici.
Preparati sosul. Amestecati mustarul cu otetul. Adaugati uleiul, cate o lingura. Amestecati.
Turnati sosul peste sfecla, amestecati bine. Tineti salata la frigider.
Pofta buna!

Salata de joi - salata cu varza si morcovi

Ingrediente
1/2 varza
2 morcovi
1/2 ceapa rosie
6-7 linguri de maioneza
1 lingura de miere
1/2 lamaie

Preparare
Taiati varza in bucati mici (nu folositi robotul).
Curatati morcovii si dati-i pe razatoare.
Curatati ceapa si taiati-o in bucati mici.
Amestecati legumele.
Stoarceti lamaia.
Amestecati maioneza cu mierea. Adaugati sucul de la lamaie.
Varsati sosul peste legume si amestecati. Tineti salata la rece.
Pofta buna!

Salata de vineri - salata de telina
Ingrediente
1/2 telina
7 linguri maioneza
1 catel usturoi
1 lingurita de mustar

sau

1/2 telina
1/3 lamaie
150g iaurt gras
1 lingurita de ulei
1/2 lingurita de mustar

Preparare
Curatati telina de coaja si taiati-o julienne.
Amestecati ingredientele pentru sos.
Adaugati telina si amestecati din nou.
Pofta buna!