10.09.2008

Masina de paine sau Kitchen Aid, reteta de paine de Paul Hollywood


Nu sunt un fan inrait al masinii de paine. Daca cineva m-ar intreba ce prefer intre un Kitchen Aid sau o masina de paine, as raspunde fara ezitare KA.
Cu siguranta ca masina de paine este mult mai ieftina... dar aluat mai bun, mai fraged, mai pufos decat cel batut in KA nu am intalnit. Pentru mine, inventand KA, americanii au realizat una dintre cele mai mari inventii din bucatarie. Chiar daca masina de paine face aluatul, il dospeste, il coace, gustul painii facute integral in masina nu m-a satisfacut niciodata.
Asa ca regula mea este urmatoarea : aluatul de briosa sau cozonac il fac numai cu KA iar aluatul de paine, in masina de paine. Cozonacul si painea le coc in cuptor.
Pentru painea zilnica (sau mai bine zis, saptamanala) folosesc faini si seminte special facute pentru masina de paine. Aluatul il prepar in masina de paine (program de 1H30), il mai bat putin, il ung cu ou sau cu lapte si faina, il pun in cuptor la 80°C timp de o jumatate de ora.
Adaug in cuptor un vas cu apa, cresc temperatura cuptorului la 180°C si las aluatul timp de o jumatate de ora. Eu fac doua paini, una o congelez si o scot in mijlocul saptamanii.

Paine

Reteta lui Paul Hollywood este una dintre retetele pe care le fac cel mai des :

Ingrediente
500 g de faina
270 g de apa
10 g de sare
1 pachetel de drojdie
putin lapte
60 g de unt la temperatura camerei

Preparare
Puneti apa si untul in masina de paine. Adaugati faina, sare intr-un colt, drojdia in mijloc.
Puneti masina de paine pe programul "aluat" (1H30 pentru mine).

Scoateti aluatul. Bateti-l cateva secunde. Asezati-l intr-o tava, ungeti-l cu lapte si presarati faina. Faceti cateva incizii cu cutitul.
Puneti-l la dospit, volumul lui trebuie sa dubleze.

Asezati in cuptor un vas cu apa.
Puneti tava cu aluatul de paine in cuptor la 220°C timp de 15 minute si la 180°C timp de 10 minute.

Pofta buna !

Si voi, ce parere aveti despre masina de paine ?