15.08.2008

Rulada din aluat de pizza cu legume si ricotta


La coltul strazii pe care locuiesc exista un restaurant de care ne leaga multe amintiri : prima cina luata cu Olivier dupa achizitia apartamentului in care locuim, multe aniversari sarbatorite la masa numarul 16 (a treia de la usa, cea cu vedere spre strada) sau chiar si o dupa amiaza petrecuta in bucataria restaurantului, incercand cu timiditate sa o ajut pe patroana restaurantului sa pregateasca deserturile penru masa de seara.
Cateodata, cand sunt singura acasa, aleg cateva carti de bucatarie din biblioteca si plec spre restaurant. Ore intregi am petrecut cu ei la un ceai sau o cafea, analizand fiecare reteta, depanand amintiri si savurand impreuna prajiturele cu un gust divin.
Meniul propus este simplu, bazat pe legumele si fructele de sezon ce provin chiar din gradina lor. De fapt, cam toate restaurantele cu specific frantuzesc se bazeaza pe principiul lui Paul Bocuse : "La bonne cuisine, c'est des bons produits, une juste cuisson, un bon assaisonnement, et c'est tout".
Dupa ani buni de munca, la sfarsitul lui septembrie, restaurantul se va vinde, Daniel si Marie preferand sa se ocupe numai de gradina si sa profite de timpul liber.
Unul dintre felurile mele de mancare preferate este rulada de mai jos. Reteta nu este deloc cea a restaurantului dar gustul se apropie foarte mult.

Ingrediente :
1. Aluat de pizza
160 ml de apa calduta
1 linguri de ulei de masline
250 g de faina
1/2 lingurita de sare
10 g de drojdie de bere
2. Rulada
250 g de ricotta (sau branza de vaci sarata amestecata cu o lingura de smantana)
1 ceapa taiata bucati mici
cateva foi de laptuca (sau salata, sau foi de spanac)
1 rosie taiata bucati mici
3. Salata de laptuca
Laptuca (sau salata)
1 lingura de otet
4 linguri de ulei de masline
1 lingurita de mustar
sare, piper
Preparare
Ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine (program aluat de pizza : 1 ora si 10 minute).
Aluatul se scoate din masina si se intinde cu sucitorul.
Peste aluat se intind branza, rosiile, laptuca si ceapa.

Aluatul se ruleaza si se pune la frigider pentru o jumatate de ora.
Scoateti aluatul si taiati-l in bucati de 2-3 cm.

Preincalziti cuptorul la 210°C.
Puneti rulada la cuptor si lasati-o timp de 20-30 de minute.

Intre timp pregatiti salata.
Spalati foile de salata si uscati-le cu ajutorul unui servetel.
Amestecati mustarul cu otet si adaugati o lingura de ulei. Amestecati din nou. Adaugati inca o lingura de ulei si amestecati din nou. Si tot asa pana terminati uleiul. Adaugati sare si piper dupa gust.
Serviti rulada cu salata si cu pepene galben.
Pofta buna !