26.08.2008

"Un studiu stacojiu" pentru o supa de ceapa sau o noua ancheta a lui Sherlock Holmes II


.... un timp gri si mohorat se abatu peste Orleans. Toamna venise mult prea devreme.
Cei doi camarazi ascultau linistiti The Last Shadow Puppets, unul citind ultimul numar al revistei Elle à table, celalalt cascand si intindandu-se, ocupand, ca de obicei, toata canapeaua.


...Dupa multe minute,intunericul invaluise incet salonul, sunetul muzicii se stinsese usor, orasul se auzea undeva in departare... Dintr-o data calculatorul se aprinse brusc. "Aveti un nou mesaj" . Fata intoarse privirea putin amuzata, pisicul ridica coada in semn de intrebare. Amandoi se privesc: Watson, ne solicita cineva pentru o noua ancheta ?

Supa de ceapa pentru Dorinela

Fara sa intru in polemica franceza care atribuie crearea supei de ceapa cand lui Ludovic al XIV lea, cand lui Ludovic al XV, pot spune totusi ca ea reprezinta unul din felurile de mancare traditionale de aici. Ingredientele de baza sunt ceapa, untul si supa de vaca. Se mananca de obicei iarna.

Ingrediente

3 cepe
1,75 l de supa de vaca (eu am folosit cateva cuburi de knorr)
1 pahar de vin alb sec (puteti sa il inlocuiti cu vin rosu, bere sau tuica)
1 lingura de faina
50 de g de unt
cateva frunze de leustean
cateva frunze de cimbru (optional)
200 g de comté (inlocuiti-l cu brio cu un cascaval de vaca)

Preparare
Preparati supa de vaca.
Taiati ceapa in cuburi mici. Ancheta se anunta dificila, cum sa tai ceapa fara sa plangi, trei cepe inseamna totusi ceva de lucru pentru un novice ca mine! Buun, o ancheta in ancheta! Fara sa descopar secretele familiei, as spune ca Watson (Filou pe numele lui adevarat...) nu suporta ceapa ! De fapt, intre noi fie vorba,nu suporta el multe alte lucruri... Marturie stau cateva poze, scuzati calitatea lor dar au fost facute, dupa cum vedeti, la mare repezeala....

Pentru a rezolva ancheta ceruta de Dorinela trebuia totusi sa tai ceapa. Dupa multiple cercetari facute de una singura, pe masa biroului de anchete au aparut cateva solutii.
Cu fereastra deschisa (sau inchisa) :
1. Tinem un chibrit (stins) intre dinti, capatul rosu in afara gurii. Schimbam chibritul la fiecare 30 de secunde.
2. Punem o bucatica de paine in varful cutitului.
3. Taiam ceapa intr-un sac de plastic.
4. Spalam ceapa in apa rece.
s.a.m.d.
Cunoasteti alte metode ? Sunt curioasa sa le aud!
... Pentru mine solutia obtinuta cu greu de la savanti de renume mondial este urmatoarea : puneti cateva minute ceapa in congelator. Va spun cu mana pe inima ca merge ! Pentru prima oara am taiat cepele fara sa plang !
Taiati ceapa dupa metoda de mai jos :

Puneti pe focul cel mai mic untul.

Cand untul s-a topit, adaugati ceapa.

Lasati-o pe foc timp de 10 minute, amestecati din cand in cand.
Adaugati leusteanul si cimbrul.
Presarati o lingura de faina si amestecati din nou.
Turnati supa de vaca si vinul.

Lasati supa sa fiarba pe foc mic timp de 30-40 de minute.
Supa e gata!
Intr-un bol de supa ce suporta temperatura cuptorului, puneti putin cascaval ras si acoperiti-l de o felie de paine. Daca nu aveti boluri de supa, folositi o cratita cu dimensiuni mai mici.
Turnati supa, felia de paine urca incet la suprafata. Adaugati din nou cascaval ras.

Puneti supa la cuptor, la gril pentru ca branza sa se topeasca usor.

Serviti imediat. Pofta buna !

... Noaptea invaluise din nou salonul linistit. Cei doi camarazi adormisera demult, cu gandul la o noua provocare...