01.03.2009

Taboulé


Ma plimb des prin oras punandu-mi aceeasi intrebare : oare ce se ascunde in spatele portilor inchise ? Vad sotii scriind caligrafic retete in caietul cu foi unse de grasime, copii grabindu-se sa-si termine temele, batrani rasfoind albume cu poze ingalbenite de vreme, pisici dormind pe caloriferul cald.
Orleans e un oras ce a fost distrus aproape in intregime in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Casele ramase in picioare au fost ocupate in cea mai mare parte de emigranti, francezii preferand linistita "banlieue". Acum zece ani, primaria a decis reamenajarea centrului istoric, din ruine si panouri renascand un oras cu case multicolore, cu strazi inguste ce te indruma linistit catre Loara.
Cei mai multi emigranti au plecat, orasul s-a imburghezit. Imi aduc aminte ca, cu cativa ani in urma, coafeza sau macelarul de la colt se exprimau intr-un amestec de portugheza si franceza. Batranii stateau pe scaune la soare, facandu-si siesta, femeile isi certau copiii in araba iar la drogheria de pe strada vecina mancam cel mai bun taboulé libanez.

Taboulé

Ingrediente
350 g de cous cous mediu
400 g de rosii
400 g de castravete verde (eu pun castravete numai vara).
1 lamaie
1 dl apa
1 dl ulei de masline
8 frunze de menta
un pumn de patrunjel verde
8 fire de iarba ciorii
sare

Preparare
Taiati rosiile si castravetele in cuburi mici. Radeti coaja de lamaie. Taiati cu foarfeca in bucati mici menta, patrunjelul, iarba ciorii.
Amestecati totul, adaugati sucul de la lamaie, apa si uleiul de masline.
Varsati boabele de cous cous, amestecati cu o furculita. Adaugati sare dupa gust.
Puneti salata la frigider pentru trei ore pana cand boabele se umfla bine.
Serviti rece.
Puteti sa adaugati cateva bucati de sunca presata sau sa inlocuiti cous cous-ul cu orez.
Pofta buna!