05.05.2011

Aducere aminte

In acea casa mi-am petrecut ultima seara dinainte de casatorie. In acea casa curata, plina de povesti. In acea casa parca fermecata, cu iedera si miros de chec si turta dulce. Si cu ea. Mai ales ea. Turnand apa fierbinte peste frunzele verzi. Intr-o ceasca simpla, alba, pe care o pastrez, astazi, cu sfintenie.
Ca si celelalte lucruri de la ea care ma inconjoara acum. Cand nu mai este. Oare ce e mai important in viata? Oare ce e, cu adevarat, important?
Era o seara calma, imi vedeam viata schimbandu-se clipa de clipa. Simteam, in preajma, racoarea noptii sau cea a necunoscutului, ma infriguram. Si nu mi-a dat sfaturi, si nu mi-a explicat. Doar am vorbit. Vrute si nevrute. Povesti, secrete. Am uitat de ceas. Si de timp. Am baut ceai si am mancat un chec cu aroma de turta dulce. Si iar am vorbit. Doua generatii diferite. Oare?
Nu am dormit mult in seara aceea. Dar putinul din noapte petrecut cu ochii inchisi a fost calm, dulce si linistit. Stiu ca am avut parte de un moment unic. De fericire. Il mai simt inca.
Casa a ramas. E goala, acum. Aud ca a fost cumparata. De o fata. Si un caine mare, bland cand te cunoaste.
Ea nu mai e. E doar in sufletul meu.

Chec fiert (boiled cake)
Reteta de Trish Deseine

Ingrediente
225 ml de apa
110 g de unt
200 g de zahar brun
300 g stafide (sau 150 g stafide si 150 g merisoare uscate)
2 lingurite de "quatre-épices" (condiment francez pentru turta dulce facut din nucsoara, scortisoara, ghimbir si cuisoare macinate, inlocuiti-l cu 1/2 lingurita din fiecare condiment)
230 gr de faina
1 plic de praf de copt
1 ou batut

Preparare
E un chec ce se face extrem de rapid si usor. Se numeste chec fiert pentru ca aproape toate ingredientele se fierb inainte de a se coace.
Deci, puneti intr-o cratita apa, untul, zaharul, stafidele si condimentele. Puneti-o pe foc si tineti-o timp de 15 minute la foc mic dupa ce amestecul a inceput sa fiarba.
Lasati cratita la racit.
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Amestecati faina cu praful de copt si oul batut. Adaugati celelalte ingrediente si amestecati din nou.
Varsati intr-o tava de chec unsa cu unt. Puneti tava la cuptor timp de o ora si zece minute. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu dupa o jumatate de ora de coacere.
Lasati sa se raceasca apoi inveliti-l bine.
Pofta buna!
Si bine v-am regasit.