16.07.2008

Nisipuri secrete si reteta de peste à la provençale

Visul meu a fost sa am o fereastra spre mare. Sa simt briza marii, aerul sarat, soarele oglindandu-se in apa, cerul si marea confundandu-se si facand un singur albastru. Cel al infinitului.
Acum 2 ani, trecand din intamplare prin Sables d'Olonne, ne-am oprit la pranz la un restaurant care servea peste. Pranzul a fost excelent si am simtit nevoia de a ne plimba cateva minute prin port. In general ma uit la toate anunturile expuse de orice agentie imobiliara. Si voi faceti la fel ?
Privirea mi-a fost atrasa de catre o fotografie cu o fereastra deschisa spre mare. Am intrat in agentie, Karine, care, ulterior ne-a devenit prietena apropiata, ne-a vorbit despre un apartament cu o vedere extraordinara spre mare. Dialogul s-a legat foarte repede si ne-am hotarat sa vizitam apartamentul care nu se afla la distanta mare de port.
Vi s-a intamplat vreodata sa vedeti ceva si sa aveti senzatia ca ati gasit cu adevarat ceea ce cautati ? Am intrat cu Olivier in apartament, am ramas uimiti, ne-am uitat unul la altul si nu am avut nevoie de mai mult de 5 minute pentru a spune ca il cumparam. Ii multumesc si astazi lui Olivier ca s-a decis atat de repede! Sa nu credeti ca ne dau banii afara din casa; in fiecare an ne spunem ca ar trebui sa il revindem, ca ne costa prea mult si ca o sa gasim altul cand vom fi batrani si bogati...si in fiecare an ne reintoarcem la el ca la gradina noastra secreta, ca la un izvor de energie si speranta.

De pe terasa mea nu pierd nici un rasarit de soare. De fiecare data il privesc cu aceeasi umilinta, bucurie si desfatare.

Sables d'Olonne nu este o statiune la moda, as spune ca turistii provin din clasa mijlocie. Orasul este linistit si te intampina cu multe surprize.
...Cunosc toate farurile si sunetul fiecaruia ...

...Ma plimb des prin port si imi place atmosfera lui. De fapt sunt doua porturi, unul industrial si altul turistic. Dimineata asist la sosirea vapoarelor incarcate cu pesti, ma uit la reparatii si la toate vapoarele care acosteaza pentru scurt timp, beau o cafea la o terasa din port.
Dupa amiaza ma uit la antrenamentele celor care vor concura la trofeul Vendée Globe (http://www.vendeeglobe.org/fr/).

...Orasul este un amestec de nou si vechi, ceea ce ma incanta cu adevarat. Nu imi plac statiunile goale la sfarsitul sezonului. Imi plac orasele care traiesc tot anul!

Strazile vechi sunt pline de surprize, peretii multor case sunt acoperite de peisaje in trompe l'oeil sau de figuri facute din scoici...


Zeci de restaurante si terase se intind de-a lungul portului, farfuriile sunt pline cu specialitati din peste, mancaruri usoare si pline de gust.

Si noi mancam la fel. Peste, fructe si legume.
In fiecare dimineata astept vaporul cu peste....meniul nostru depinde de captura zilnica !
Reteta de mai jos se poate face cu orice fel de peste, important este sa fie proaspat.

Peste à la provençale


Ingrediente
1 kg de peste curatat
600 g de rosii mici
1/2 lamaie
1 ceapa taiata solzi
1 catel de usturoi
200 g de masline in saramura
250 ml de supa de legume (1 cub concentrat de legume).

Preparare
Rosiile se pun in apa clocotita. Se scot cand pielita incepe sa crape. Se curata de pielita.

Se taie ceapa si usturoiul in bucati mici. Lamaia se taie felii.
Se pregateste supa de legume.
Toate ingredientele se pun intr-o tava.

Se da la cuptor timp de 1 ora la 180°C.
Pofta buna !